Drumul fortificațiilor pornind de la Valea Verde (I)

20 septembrie 2022

Sunt atât de multe de descoperit în Transilvania! De aceea, credem că oricând este o idee bună să-ți planifici o vacanță în aceste locuri istorice. Chiar și în micuțul nostru sat, Cund, vei putea admira clădiri vechi de sute de ani, începând cu biserica satului, construită în secolul al XV-lea!

Iar în drum spre Valea Verde vei întâlni, poate, cele mai cunoscut biserici fortificate din Transilvania (sau chiar România). Despre acestea vom vorbi în acest articol, despre traseul Drumul fortificațiilor: Ţapu – Şeica Mică – Axente Sever – Valea Viilor – Mediaş – Brateiu – Mălâncrav – Sighişoara.

Traseul poate fi parcurs cu bicicleta sau cu mașina. Dacă vreți să parcurgeți întregul traseu, puteți porni din Sighișoara sau din Mediaș (aici vă puteți intersecta și cu Traseul Via Transilvanica).

Despre Sighișoara am povestit în acest articol, iar despre cetatea Biertan, aici.

În localitatea Țapu din județul Sibiu, puteți vizita Biserica Evanghelică – Luterană construită în secolul al XV-lea. Biserica a fost construită pe dealul principal din localitate și este înconjurată de o incintă ovală. Incinta fortificată are un turn cu poartă și o intrare secundară. Localitatea Țapu este situată la 58 km de Valea Verde.

Șeica Mică este situată la 48 km de Sibiu, la 23 km vest de Mediaș, la 56 km de Valea Verde și la 6 km de localitatea Țapu. În Șeica Mică veți găsi o biserică construită în secolul al XIV-lea, bine conservată și apărată de două brâuri de ziduri. Din fortificația bisericii se mai păstrează doar „Curtea Fântânii” și un mic fragment în partea sud-vestică.

Axente Sever este situată la 46 km de Valea Verde, la 15 km de Șeica Mică, la 17 km de Țapu, la 41 km de Sibiu, în Podișul Târnavelor. Și aici vei găsi o biserică evanghelică fortificată, menționată prima dată în secolul al XIV-lea. Este una din puținele biserici din Transilvania care au turnul clopotniță deasupra corului.

La Valea Viilor, situată la 45 km de Valea Verde și la 9.5 km de localitatea Axente Sever, are o biserică evanghelică fortificată inclusă pe lista Patrimoniului UNESCO (încă din 1999). Biserica este înconjurată de o singură incintă ovală. Se mai păstrează trei bastioane pe flancuri, în cele patru puncte cardinale.

Brateiu se află la 5 km de Mediaș, pe valea Râului Târnava Mare, la 20 km de Valea Viilor și la 25 km Valea Verde. Localitatea a fost fondată de coloniștii sași, în 1283. Biserica evanghelică din localitate este construită în stil gotic maur. Fortificația a fost construită în aceeași perioadă cu biserica, din zidul de incintă nu se mai păstrează nici meterezele și nici drumul de strajă.

Mălâncrav este situată la 31 km de Valea Verde, la 33 km de Brateiu și la 40 km de Mediaș. Biserica fortificată din sat a fost construită în secolul al XIV-lea, pe locul unei bazilici romanice mult mai vechi. 

Te așteptăm în inima Transilvaniei, avem multe povești să-ți relatăm!

Povestile Valea Verde » Drumul fortificațiilor pornind de la Valea Verde (I)