Echipa noastră

”Nebunia” unui străin de a se muta în România

Iluș Kopan, sous-chef la Valea Verde, a fost alături de Jonas încă de când restaurantul era doar o idee…

„Cea mai mare satisfacţie e atunci când intră cineva în bucătărie și ne mulţumește, ne spune că a fost foarte frumos. A venit acum ceva vreme din străinătate o domnișoară care căutat locul din România unde se mănâncă cel mai bine și ne-a spus că Internetul i-o dat Cundul. Și când a ajuns în satul acesta, s-a gândit că de data asta a dat greș. După masă, a intrat în bucătărie și ne-a mulţumit și, la cât de mulţumiţi erau, parcă mă luau fiorii și îmi venea să plâng și m-am bucurat că ei nu s-au înșelat că au venit până aici, că au făcut drumul acesta și că noi putem face așa ceva.”

„Înainte, eu am lucrat la fermă, la bucătărie, făceam tocană de cartofi și ciorba de toate zilele. Dar cum Gostatul s-a prăbușit, am rămas acasă și, mai bine de 12 ani, am îngrijit animale.” Aventura a început acum 13 ani, când Jonas i-a propus să meargă la un curs de bucătari.

„Despre bucătărie eu nu știam nimic, adică știam ca orice femeie, ce am învăţat de acasă. Când m-a întrebat Jonas dacă nu vreau să fac un curs, am zis de ce nu, mai învăţ și eu ceva, dar că aici, în satul acesta, nu o să fie un restaurant niciodată. În prima zi, am început cu treizeci și ceva de persoane. Am intrat cu Jonas în bucătărie și nu mi-a venit să cred. Era ca și când visam și știam că o să mă trezesc și o să descopăr că a fost doar un vis. Eu asta am crezut. Că o să mă trezesc și nu o să mai meargă. Lucrul la restaurant m-a schimbat total. Nu mai e așa de greu, îţi vine banul mai ușor și am căpătat și eu mai multă independenţă.”

„Jonas a avut curaj foarte mare pentru că nu a avut pe cine să se bazeze, nu avea cum să știe. Că sigur nu a văzut el în noi mari bucătărese! Și Jonas a mers prin întuneric cu noi împreună. Și când am ajuns unde am ajuns, am văzut că se luminează. Și cu el împreună, hai, hai că poţi. Hai, hai, hai că merge. Hai că te duc. Și așa am ajuns aici. Curajul ăsta mare trebuie apreciat, că a pornit cu noi așa cum suntem.”

Cum ar fi fost Cundul fără Valea Verde? „Pustiu. Cu mai puţini oameni. Satul a crescut mult. Dacă nu era locul ăsta, oamenii poate mergeau la Târgu Mureș sau la Târnăveni, la cablaje, unde merge autobuzul, dar totuși foarte mult contează să ai un loc de muncă în sat. Poţi să faci și lucruri acasă, și poţi să ai și un serviciu.”

Vile și apartamente

Experiențe autentice

Descoperă natura în ritmul tău