Sighișoara – orașul medieval de poveste

21 martie 2024

Transilvania se mândrește cu peisaje care îţi taie respiraţia, păduri luxuriante și văi pitorești. Totodată, regiunea are o moștenire culturală diversă, influenţată de tradiţiile românești, maghiare și germane.

Dintre orașele transilvănene, Sighișoara se distinge prin istoria sa remarcabilă. Să ajungi aici este ca și cum ai face un salt înapoi în timp. Acest mic oraș medieval îţi lasă impresia că timpul trece altfel și merită să încetinești și tu pentru a te bucura de o experienţă memorabilă și a explora istoria Sighișoarei.

sighisoara-cetate

Cetatea Medievală Sighișoara – o incursiune în inima Transilvaniei

Sighișoara este un oraș recunoscut pentru istoria sa bogată, obiectivele sale uimitoare și patrimoniul cultural unic. Cetatea din Sighișoara este un loc de poveste unde vizitatorii se pot plimba pe străzile pietruite, pot admira arhitectura bine conservată și pot face o incursiune în istoria regiunii.

Cetatea Medievală Sighișoara se remarcă printr-un amestec de istorie, folclor, frumuseţe naturală și experienţe culturale care o transformă într-o destinaţie fascinantă printre turiștii care caută o experienţă de călătorie unică și memorabilă. Vizitatorii pot explora satele tradiţionale, pot gusta din bucătăria locală și pot experimenta festivaluri și evenimente unice care prezintă bogăţia culturală a regiunii.

sighisoara-cetatea-panorama

Poziţionare geografică

Sighișoara este situată în regiunea istorică Transilvania, pe râul Târnava Mare, și este înconjurată de pitorescul Munţilor Carpaţi. Orașul se află la aproximativ 250 de kilometri nord-vest de București și la 56 km sud-est de municipiul Târgu-Mureş.

sighisoara-centru-vechi

Istoria Cetăţii Sighișoara

Sighișoara este cunoscută pentru cetatea sa medievală bine conservată, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO începând din 1999. Orașul este, de asemenea, renumit pentru legenda ce spune că este locul de naștere al lui Vlad ţepeș, sursa de inspiraţie pentru personajul Dracula, fiind, totodată, cea mai mare cetate medievală locuită din Europa.

În plus, Cetatea Medievală Sighișoara este cunoscută pentru străzile sale înguste fermecătoare, clădirile colorate și istoria bogată care datează din secolul al XII-lea. Este o destinaţie populară pentru turiștii care doresc să exploreze o parte din trecutul medieval al României.

cetate-sighisoara-centru

Sighișoara este unul dintre cele șapte orașe săsești fortificate din Transilvania. Această așezare s-a bucurat de o importanţă istorică deosebită datorită poziţiei sale chiar în poala Munţilor Carpaţi, care au format cândva o graniţă naturală între Europa și estul controlat de otomani.

Despre Sighișoara se știe că a fost fondată în secolul al XII-lea de sași, un grup de meșteșugari și negustori de origine germană care au fost trimiși în Transilvania de către Curtea maghiară. Ideea era de a proteja graniţele regatului și de a consolida trecătorile montane în faţa invaziilor otomane și tătare.

Aducându-și cu ei diversele meserii, meșteșugarii și familiile lor au înfiinţat Sighișoara – pe atunci numită Schaasburg – sub forma unei comunităţi de frontieră și unui centru comercial de succes. Aceștia nu doar că au făcut economia locală să funcţioneze, dar au fost, de asemenea, responsabili pentru apărarea Sighișoarei. În acest scop, ei au ridicat un set de turnuri puternice, turnurile din Sighișoara.

Sighișoara oferă o perspectivă nepreţuită asupra Evului Mediu și a poveștii Transilvaniei. În inima Sighișoarei se află cetatea, care este bine conservată și reprezintă o odă adusă primilor locuitori care au făcut din oraș ceea ce vedem astăzi.

scarile-scolarilor-sighisoara

Top obiective de vizitat în Sighișoara

Să te plimbi prin Sighișoara este o bucurie. În timp ce orașul continuă să crească, spiritul său istoric este îngheţat în timp, permiţând călătorilor să experimenteze toate atracţiile pe care le oferă zona. Vizitatorii pot explora cultura Transilvaniei, pot gusta din bucătăria locală și pot experimenta festivaluri și evenimente unice care prezintă bogăţia culturală a regiunii.

cetatea-sighisoara

Cetatea Sighișoara (Sighișoara Citadel)

Micul oraș transilvănean este acoperit de situri incluse pe lista UNESCO, majoritatea dintre acestea aflându-se în interiorul uimitoarei cetăţi.

Înconjurată de ziduri medievale și turnuri, după prima privire de ansamblu asupra Cetăţii din Sighișoara îţi vei face o idee despre începuturile orașului. Acesta a fost gândit drept graniţă a Imperiului Otoman. În ciuda faptului că a suferit raiduri serioase timp de secole întregi, multe dintre clădirile originale au rămas intacte până astăzi.

Explorarea cetăţii reprezintă o experienţă interesantă. Este o odă adusă epocii medievale, iar zidurile care o înconjoară se întindeau pe o distanţă de peste 900 de metri, cu 14 turnuri.

sighisoara-oras-medieval

Fiecare turn poartă numele breslelor care l-au construit; vei găsi, așadar, pe lângă Turnul cu ceas, Turnul funarilor, Turnul cositorarilor, Turnul tăbăcarilor, Turnul cojocarilor, Turnul croitorilor, Turnul măcelarilor, Turnul cizmarilor, Turnul fierarilor. Iniţial au existat 14 turnuri, dintre care au mai rămas doar 9.

Program cetate Sighișoara:

  • Program de vară: 15 mai-15 septembrie
  • luni: închis
  • marţi-vineri: 09.00-17.30
  • sâmbătă-duminică: 10.00-17.30

 

  • Program de iarnă: 16 septembrie-14 mai
  • luni: închis
  • marţi-vineri: 9.00-15.30
  • sâmbătă-duminică: 10.00-15.30

Preţul pentru o vizită la Cetatea Sighișoara este 12 lei/adult, 4 lei/copil.

Nu multe orașe din Europa Centrală și de Est sunt la fel de bine conservate precum Sighișoara, de aceea este punctul principal al aventurii tale în Transilvania. Câteva zile de cazare la Valea Verde ţi-ar da ocazia să vizitezi atât Sighișoara, cât și alte obiective fascinante din zonă. Astfel, vei putea savura și înţelege pe deplin spiritul Transilvaniei.

Sighișoara Centrul Vechi – Turnul cu ceas

Pe străzile vechi și încărcate de istorie ale Centrului Vechi din Sighișoara se află emblematicul Turn cu ceas. Construit în secolul al XIV-lea, structura se înalţă la 64 de metri. De-a lungul istoriei sale, a servit ca turn al ceasului, primărie și principal bastion defensiv.

Ceasul pe care îl vezi astăzi datează din anii 1600 și poate fi observat atât din cetate, cât și din orașul nou. Deasupra lui se află patru turle care simbolizează autonomia orașului de-a lungul mai multor epoci.

Poţi intra în Turnul cu ceas, iar din vârful său poţi admira priveliștile vaste ale orașului și ale munţilor din jur. Totodată, poţi vizita, în interior, și Muzeul de Istorie al turnului pentru a afla mai multe despre istoria fascinantă a structurii.

Muzeul se găsește pe drumul spre vârful Turnului cu ceas, pe mai multe niveluri. După ce vezi mecanica ceasului, descoperi machetele istorice ale Sighișoarei din anii trecuţi, mobilier renascentist și studii de etnografie privind istoria Transilvaniei.

Adăpostind atât de multă istorie din perioada medievală, nu este de mirare că Sighișoara are și o latură întunecată. Atunci când vizitezi turnul istoric cu ceas, vei avea ocazia să vizitezi camera de tortură. Atât de bine conservată este camera încât experienţa pare recentă și viscerală.

Pe măsură ce pășești înăuntru, vei putea observa anumite artefacte, cum ar fi uneltele folosite pentru a-i tortura pe cei interogaţi.

Este o experienţă revelatoare care prezintă adevărata natură a acestei epoci și metodele folosite pentru a afla adevărul. Scaunul încărcat cu cuie ascuţite îţi va capta cu siguranţă atenţia în timp ce încerci să îţi imaginezi sufletul nefericit care a trebuit să se așeze.

castelul-din-sighisoara

Piaţa Cetăţii din Sighișoara

O parte din Sighișoara de care nu te vei plictisi niciodată este Piaţa Cetăţii. Acest spaţiu prismatic este mărginit de case în nuanţe pastelate, de tarabe cu produse artizanale și priveliști minunate ale clădirilor antice. Este un loc plin de viaţă unde poţi savura o cafea sau o cină tradiţională.

Cunoscută și sub numele de Piaţa Cetăţii, acest obiectiv se scaldă în lumina soarelui în miezul zilei. Faţadele roșii, albastre, galbene și de un verde stins creează un peisaj impresionant, în care îţi poţi imagina cu ușurinţă cum decurgea viaţa odinioară.

După ce ai terminat cafeaua, poţi explora piaţa mai în detaliu, admirând de aproape casele colorate și detaliile clădirilor istorice. Pe drum, vei trece pe lângă două dintre cele mai frumoase clădiri din Sighișoara, faimoasa Casă a Cerbului, care prezintă coarne mari de cerb care ies în afară și Casa Veneţiană, care încapsulează frumuseţea modernă a orașului.

castelul-de-la-sighisoara

Casa lui Vlad Dracul

În 1431, Vlad ţepeș, alias Dracula, se naște chiar aici, la Sighișoara. Legenda care gravitează în jurul acestei faimoase figuri istorice este un punct de atracţie major pentru călătorii care explorează Transilvania. Este ușor de înţeles de ce unul dintre cele mai bune obiective turistice din Sighișoara este Casa Vlad Dracul.

Vizitatorii vor putea intra chiar în camera în care s-a născut Vlad ţepeș. Casa în sine a fost deţinută de tatăl său, Vlad Dracul, însă spiritul legendei dăinuie de cum treci pragul casei.

După ce ai explorat casa, poţi intra în restaurant pentru a servi o mâncare românească autentică și poţi încheia vizita cu o plimbare prin magazinul de suvenire pentru câteva obiecte de artizanat și suvenire de inspiraţie transilvăneană.

Pentru a încheia explorarea legendei, continuă să te plimbi prin orașul vechi până când vei găsi statuia personajului emblematic, aproape de centrul Sighișoarei.

orasul-medieval-sighisoara

Biserica din Deal

De la Cetate, dacă urci un deal abrupt poţi a ajunge la următoarea atracţie. Fiecare pas va fi meritat, deoarece vei admira biserica în stil gotic construită în secolul al XV-lea. Structura bisericii are o reputaţie istorică în viaţa locală, reputaţie care dăinuie până în prezent, deoarece este considerată una dintre cele mai frumoase din România. Totodată, reprezintă unul dintre clădirile reprezentative ale stilului gotic din România.

Împrejurimile, potecile vechi și copacii seculari încadrează peisajul. Cu toate acestea, ceea ce se află în interiorul Bisericii este și mai captivant.

Pe măsură ce intri, vei putea observa părţi din frescele care au fost realizate pentru prima dată în anii 1480. Acestea acopereau cândva toate părţile din interiorul bisericii, prezentând o serie nesfârșită de legende locale, figuri istorice și un amestec de mitologie și religie. În 1776, acestea au fost vopsite, însă restaurările recente au reușit să salveze multe dintre poveștile originale. Printre acestea se numără Judecata de Apoi și Sfântul Gheorghe luptându-se cu dragonul.

Rezervaţia de stejari seculari de pe platoul Breite

Primele zile petrecute în Sighișoara vor induce o doză consistentă de cultură, artă și istorie. Însă tot aici vei avea ocazia să explorezi natura și să te bucuri de peisaje mirifice. Rezervaţia de stejari seculari de pe Platoul Breite este un loc minunat pentru o plimbare relaxantă. Vei avea ocazia să te bucuri de peisajul de o frumuseţe aparte, pe cel mai mare platou de pășuni din Europa.

Poţi explora natura pe traseul de 25 de km, în timp ce te plimbi printre arborii impunători. Rezervaţia se mândrește cu peste 600 de carpeni bătrâni care, în stilul tipic sighișorean, au propriul lor loc în istoria locului. Cei mai bătrâni stejari se pare că datează din anii 1200. Au văzut, deci, de toate, de la înfiinţarea Transilvaniei, la războaie și evenimente naturale.

Scara Școlarilor

O altă atracţie pentru turiștii ce vizitează Cetatea Sighișoara este reprezentată de Scara Școlarilor.

Scara are peste 170 de trepte, începe în Cetatea de Jos și este o altă modalitate de a ajunge la Biserica din Deal. Treptele sunt amplasate într-un tunel de lemn din epoca medievală, care a fost construit pentru a proteja copiii și profesorii de intemperii în drumul lor spre biserică și spre cursurile de la Liceul Joseph Haltrich.

Cimitirul Săsesc

După ce urci Scara Școlarilor vei ajunge la Biserica din Deal. Dar, există un alt loc pe care ar trebui să îl vizitezi chiar în apropiere, Cimitirul Săsesc.

Copacii de un verde dens învăluie mormintele, dintre care unele datează încă din secolul al XVIII-lea. În timp ce explorezi potecile pietruite, soarele strălucește prin bolta copacilor bătrâni și strălucește pe diferite pietre funerare. Cele mai multe arată nu doar numele defunctului și anul în care a murit, ci adesea și ocupaţia acestuia, adăugând un strat suplimentar de istorie interesantă acestei experienţe.

sighisoara-centru

Cavalerii medievali luptând la Festivalul Sighișoara Medievală

Dacă datele vacanţei tale sunt flexibile, fără îndoială, cel mai bun moment pentru a vizita Sighișoara este spre sfârșitul lunii iulie. În ultimul weekend al lunii, populaţia orașului se dublează, deoarece localnicii se amestecă cu turiștii deopotrivă la Festivalul Medieval.

Festivalul a avut loc pentru prima dată în 1992, iar în cadrul acestuia, vechea cetate revine la zilele sale de glorie pentru un weekend de evenimente, sărbători, mâncare tradiţională, muzică și artă. Piaţa Cetăţii Sighișoara se umple rapid cu personaje, iar spiritul festivalului învăluie locul.

Nu departe de piaţă vei găsi cavaleri în armuri strălucitoare care se vor lupta pentru a-ţi atrage atenţia în timp ce recreează viaţa din primele zile ale Sighișoarei. În completarea bătăliilor se aude muzică tradiţională, cu dansuri, și ai ocazia de a învăţa despre prelucrarea lânii și modelarea obiectelor din fier. În timp ce experimentezi festivalul, nu uita să fii atent la inevitabila sosire a lui Vlad ţepeș.

sighisoara-unesco

Gastronomia locală

După ce ai explorat Cetatea Sighișoara și ai descoperit lucrurile ce fac din această destinaţie una de poveste, este timpul să încerci și mâncarea tradiţională. Așa că te poţi opri pentru un prânz tradiţional consistent la una dintre terasele din faţa căsuţelor colorate ale cetăţii.

De asemenea, pe strada principală care traversează orașul nou, vei găsi restaurante care servesc preparate din bucătăria românească autentică. Printre felurile de mâncare pe care trebuie să le încerci se numără ciorba în pâine, jumările, tocăniţa de pui.

Langoșul este un alt deliciu îndrăgit de localnici și pe care ar trebui să îl încerci. Magazinele mici de pe marginea drumului sunt locurile unde găsești adesea aceste gogoși delicioase.

Asigură-te că lași loc pentru desert, deoarece nicio experienţă culinară în Sighișoara nu este completă fără papanași. Acesta este un desert local clasic cu smântână și gem.

sighisoara-centru-vechi

Localităţile transilvănene din apropiere

Sighișoara merită, fără îndoială, să fie vizitată datorită patrimoniului său medieval unic. Însă, și satele din jur sunt niște nestemate bine ascunse în mijlocul Transilvaniei. Te poţi caza la pensiunile din apropiere și poţi explora mai îndeaproape comorile Transilvaniei.

Un alt oraș nu departe de Sighișoara, care surprinde esenţa Transilvaniei, este Biertan. Un peisaj rural maiestuos umple rapid geamul mașinii cu priveliști fascinante. Dealurile, acoperite de păduri dese oferă o imagine spectaculoasă.

De asemenea, situat la doar cincisprezece minute distanţă de Sighișoara, Saschiz este un alt oraș care trebuie adăugat în itinerar. Orașul este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și este renumit pentru cetăţile sale și biserica istorică construită de sași.

Punctul culminant al orașului Saschiz este biserica săsească fortificată, construită în anii 1400. La fel ca structura din Biertan, biserica marchează centrul orașului. Arcurile de piatră și turnul care se înalţă nu și-au pierdut nimic din măreţie de-a lungul secolelor.

Așadar, arhitectura medievală bine conservată și istoria sa bogată fac din Sighișoara una dintre destinaţiile principale ale Transilvaniei. Cetatea Sighișoara oferă vizitatorilor o experienţă culturală unică, fiind o destinaţie care captivează și încântă turiștii din întreaga lume.

Surse foto: freepik.com, freepikk.com, shutterstock.com, freepik.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com.
Povestile Valea Verde » Sighișoara – orașul medieval de poveste