Târgu Mureș – obiective turistice și alte locuri fascinante de vizitat

24 aprilie 2024

La prima vedere, orașul Târgu Mureș se înfăţișează drept un oraș transilvănean autentic. Însă, prelungind plimbarea pe străzile sale, vei descoperi un oraș în care spiritul vremurilor trecute se împletește cu elemente moderne și, astfel, vizita se transformă într-o experienţă încununată de neprevăzut. 

Dacă nu ai avut ocazia să vizitezi orașul până acum, vei fi surprins să-i descoperi potenţialul turistic și candoarea ce înconjoară aleile din centru, precum și principalele obiective turistice. 

Află mai multe despre orașul de pe malul râului Mureș și vezi de ce merită să-l adaugi în lista orașelor de vizitat.

imagine-din-drona-cetatea-targu-mures

Câteva repere istorice despre Târgu Mureș

Târgu Mureș este reședinţa judeţului Mureș, numele fiind dat ca urmare a poziţionării sale de-a lungul râului. De-a lungul timpului, orașul a primit cu braţele deschise comunităţi etnice de toate felurile, păstrându-și însă autenticitatea.

  • În orașul ce a fost atestat în 1332 vei regăsi comunităţi de români, germani, maghiari şi secui. Pe fondul acestei diversităţi, Târgu Mureș a devenit un oraș competitiv din punctul de vedere al dezvoltării urbane, surclasând orașe mari din România. 
  • În secolul al XIV-lea, Târgu Mureş apare menţionat într-un registru de dijmă al Papilor ca Novum Forum Siculorum. Formularea utilizată este „Târgul nou al secuilor”. 
  • În secolul al XVII-lea, armatele generalului Basta a atacat comunităţile, iar fortificaţiile au fost puse la grea încercare.
  • În 1616 se stabilește numele unguresc de Marosvasarhely și devine municipiu.
  • După o epidemie de holeră, în 1709, și apoi, Revoluţia din 1889, orașul începe să se dezvolte din ce în ce mai mult. 
  • Prevederile Dictatului de la Viena au consemnat alipirea orașului la Ungaria, în perioada 1940-1944, iar după accederea la putere a partidului comunist, orașul a cunoscut din nou o dezvoltare forţată, sub influenţa industrializării.

Astăzi, Târgu Mureș face parte din categoria orașelor mari din România, fiind un pol important al medicinei și un centru universitar de prestigiu.

Cum ajungi în Târgu Mureș

Poziţionarea sa în centrul Transilvaniei istorice face ca orașul să fie ușor accesibil. Totodată, reprezintă un punct de tranzit către alte destinaţii din Transilvania. 

Târgu Mureş se află la o distanţă de 448 km de Capitală, la 127 km faţă de Cluj-Napoca, la 190 km faţă de Sibiu şi 280 de km faţă de Braşov.

În Târgu Mureș există și un aeroport internaţional ce operează zboruri către Regatul Unit și Ungaria. 

În interiorul orașului există suficiente linii de transport ce acoperă zonele principale și limitrofe.  Cel mai lung traseu este pe linia 1, care acoperă peste 16 km și are 30 de opriri. Alte linii de transport populare sunt: 43, 19, 27, 26, 44.

Dacă drumurile te poartă prin centrul Transilvaniei, poţi extinde itinerarul și către obiectivele turistice din judeţul Mureș. Astfel, Cetatea Sighișoara, localitatea Saschiz sau Castelul Kenemy sunt obiective pe care nu vrei să le ratezi dacă ajungi în judeţul Mureș.

Optează pentru o cazare care să îţi faciliteze accesul către principalele atracţii turistice din Mureș. La Valea Verde vei găsi mai mult decât o cazare, ai ocazia să trăiești experienţa autentică a spiritului transilvănean adaptată așteptărilor tale ca turist.

Târgu Mureș – obiective turistice pe care să le vizitezi

Prima impresie atunci când ajungi în Târgu Mureș este conturată de curăţenia și energia relaxată a locului. 

Dacă aveai în plan să-ţi petreci aici doar o seară, iar timpul îţi pare suficient pentru a trece în revistă obiectivele principale din zona de centru a orașului Târgu Mureș, s-ar putea să fii surprins de cât de multă istorie și cultură dăinuie și cât de molipsitor este spiritul ardelean. Astfel, o excursie prelungită s-ar putea să fie o idee mai bună pentru a descoperi obiectivele ce fac din orașul Târgu Mureș o destinaţie fermecătoare.

Așadar, dacă plănuiești o excursie în fermecătorul oraș transilvănean, nu poţi să ratezi următoarele obiective turistice: 

Cetatea medievală

Este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Târgu Mureș. Cetatea se află chiar în centrul orașului, pe o suprafaţă vastă, de 4 hectare. Cetatea datează din secolul al XVII-lea, fiind construită pe ruinele unei fortificaţii mai vechi. Se mai pot observa astăzi câteva din zidurile fortificaţiei, turnul porţii și câteva bastioane. 

Cetatea a fost renovată complet în urmă cu câţiva ani, iar astăzi a devenit locul ideal pentru numeroase activităţi în aer liber. Între zidurile cetăţii vei găsi un parc de dimensiuni impresionante. Adesea, poţi vedea grupuri care stau la picnic, fac sport, vizionează filme sau organizează ședinţe foto. Oficial, cetatea poate fi vizitată până la 9 seara, iar intrarea este gratuită.

În interiorul cetăţii se regăsește clădirea Bisericii Reformate care este, de altfel, cea mai veche clădire din oraș, fiind construită în 1409. Pe lângă acest statut impresionant, clădirea reprezintă unul dintre cele mai importante monumente medievale ale comunităţilor secuiești. 

O plimbare prin această zonă a orașului Târgu Mureș echivalează unei întoarceri în timp, în vremurile medievale, iar zidurile atât de bine conservate contribuie la menţinerea spiritului  istoric ce dăinuie în interiorul cetăţii.

În prezent curtea cetăţii este locul de manifestare a unor activităţi culturale, expoziţii de pictură și fotografie.

Biserica Reformată din Târgu Mureș

În interiorul cetăţii găsim o clădire impresionantă – Biserica Reformată. Construcţia nu a arătat de la început astfel; actualul edificiu a fost ridicat pe locul unei biserici vechi din lemn din secolul al XV-lea, iar forma actuală a bisericii datează din secolul al XVIII-lea, după o serie de modificări. 

Biserica Reformată din Târgu Mureș este cel mai important monument medieval din secuime, așadar, merită să o incluzi în lista scurtă a obiectivelor de vizitat în orașul transilvănean.

Palatul Culturii din Târgu Mureș

Palatul Culturii din Târgu Mureș

Chiar în centrul orașului, la strada principală, se află Palatul Culturii, o clădire impunătoare care îţi atrage privirea datorită acoperișului din mozaic alb, roșu și decoraţiunilor aurii.

Deși are o arhitectură spectaculoasă, cu numeroase detalii precum mozaicuri, vitralii pe holul de la intrare și basoreliefuri, construcţia a fost ridicată în doar doi ani, la începutul secolului XX.

sala-vitralii-palatul-culturii-mures

În interior, se regăsește o galerie ce cuprinde peste 1000 de tablouri ilustrând pitoreasca zonă a Transilvaniei și o bibliotecă impresionantă cu peste un milion de volume. 

De asemenea, fostul foișor de foc al orașului, un turn înalt de 60 de metri, îţi va atrage atenţia.

Din sala mare a palatului se pot auzi acordurile Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, care susţine concerte aici. Dacă vei lua parte la unul dintre concertele Filarmonicii, vei avea ocazia să vezi și cea mai puternică orgă din România.

statuie-lupoaica-cu-pui-targu-mures

Prefectura Târgu Mureș

Prefectura se află chiar lângă Palatul Culturii, iar acoperișul acesteia este tot din mozaic, precum acoperișul Palatului Culturii. Cele două clădiri se aseamănă din punctul de vedere al detaliilor arhitecturale, însă, spre deosebire de palat, această clădire nu poate fi vizitată.

Clădirea prefecturii a fost construită între 1905-1907, iar iniţial a fost sediul Primăriei. La începutul secolului XX a fost prima clădire impunătoare nouă din centrul orașului.

Scara Rakoczi 

Chiar lângă cetate găsim Scara Rakoczi, un obiectiv devenit celebru după ce a fost inclus într-un top mondial datorită picturii de pe treptele sale.

Treptele oferă o imagine colorată orașului și reprezintă o destinaţie deosebită pentru o ședinţă foto, dacă timpul îţi permite.

Piaţa Trandafirilor

După ce ai vizitat cetatea și clădirile din centru este timpul să te relaxezi prin piaţa centrală, ce poartă numele de Piaţa Trandafirilor. Datorită acestui loc minunat, orașul Târgu Mureș a fost denumit și „orașul trandafirilor”. Vei găsi numeroase cafenele și terase moderne, dar și clădiri vechi bine conservate, precum și monumente istorice.

Tot în zona centrală se face remarcată Casa Bányai, datorită arhitecturii în stil Belle Epoque. Construcţia datează de la începutul secolului XX și a fost locuită de primarul orașului din acea perioadă.

Activităţi în Târgu Mureș pentru un city-break reușit

Dacă te întrebi ce poţi face în Târgu Mureș după ce ţi-ai luat doza de cultură, trebuie să știi că orașul oferă câteva opţiuni interesante de distracţie și petrecere a timpului liber. 

Complexul Weekend 

În complexul Weekend, pe timpul verii, este deschis unul dintre cele mai vizitate ștranduri din zonă.  Pentru o zi de bălăceală și relaxare vin aici atât locuitori din Mureș, cât și din judeţele învecinate.  Complexul se întinde pe o suprafaţă de 4,7 ha și include bazine de înot, tobogane, spaţii de joacă, dar și un loc pentru canotaj. 

Dacă vizitezi orașul vara, ar fi păcat să nu îţi rezervi o zi pentru a te relaxa și a te bucura de soare în cadrul complexului. 

Grădina Zoologică

De asemenea, grădina zoologică a orașului merită vizitată. Este o experienţă de jumătate de zi, poate chiar mai mult, însă nu vei regreta că ai inclus această activitate în itinerarul tău.

Este cea mai mare grădină zoologică din România ca suprafaţă, se întinde pe 42 hectare și găzduiește aproximativ 800 de animale din 150 de specii, printre care elefanţi, girafe, giboni.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș este situată pe Platoul Cornești, iar dacă te deplasezi cu autoturismul, vei găsi o parcare generoasă și numeroase facilităţi pentru vizitatori. 

Așadar, Târgu Mureș își merită pe deplin titulatura de centru cultural al ţinutului Secuiesc, iar după ce îl vei descoperi, vei înţelege de ce este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din ţară.

Surse foto: shutterstock.com, shutterstock.com, wikipedia, shutterstock.com, shutterstock.com, wikipedia,  shutterstock.com, wikipedia

Povestile Valea Verde » Târgu Mureș – obiective turistice și alte locuri fascinante de vizitat