Ce putem vizita în apropiere de Cund

31 decembrie 2021

Bun regăsit! În articolul precedent am povestit despre comorile transilvănene pe care le puteţi vizita în apropiere de Cund: Viscri, Saschiz și Biertan. Străbat turiștii mii de kilometri din toate orașele europene să vină să le vadă, iar nu putem fi mai încântaţi de faptul că sunt atât de aproape de micul nostru sat. În acest articol vom face un popas în Cetatea Sighișoara, casa lui Vlad Dracul.

Cetatea Sighișoara

Sighişoara (judeţul Mureş) este situată la 30 km de satul Cund. Cetatea Sighișoarei cunoscută ca cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania şi totodată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, înregistrată în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Clădirile colorate, Turnul cu ceas, scara acoperită, Biserica din deal sunt obiective turistice care fac din acest loc unul atât de îndrăgit de vizitatorii săi.

Documentată prima dată în 1280 sub numele de Castrum Sex, ulterior cu numele german Schespurch (1298), cetatea datează, de fapt, din 1191. Amplasarea sa la intersecţia drumurilor comerciale importante, Sighișoara s-a dezvoltat destul de repede. În 1337 devenise capitala ”Scaunului Sighișoara”, iar in 1367, căpătase rangul de ”Civitas” (cetate, oraș). Principala activitate în cetate era comerţul și meșteșugul. Aceștia din urmă erau organizaţi în bresle (asociaţii): cizmari, butnari (dogari), lăcătuși, strungari în lemn, fierari, blănari, ţesători de pânză, mănușari, pictori, rotari, aurari sau croitori. Multe dintre obiectele meșteșugite în acele vremuri pot fi admirate la muzeul cetăţii.

Șighișoara este cunoscută și pentru domnia lui Vlad ţepeș (1431 – 1476). Fiul lui Vlad Dracul a rămas în istorie ca un conducător foarte sever, care-și trăgea inamicii în ţeapă.

Revenind la zilele noastre, vom trece în revistă obiectele turistice din Cetatea Sighișoara:

Turnul cu Ceas

Turnul avea rol de protecţie pentru Cetatea Sighișoara și este o dovadă a puterii financiare a sighișorenilor din acele vremuri, care și-au dorit un turn fălos și măreţ, cum se găseau în alte orașe transilvănene importante.

Turnul măsoară  64 m înălţime, are un acoperiș construit în stil baroc și un balcon care oferă o priveliște panoramică superbă. Cele patru turnuleţe de la baza acoperisului simbolizează autonomia judiciară a orașului. Până în 1556 la primul etaj al turnului a fost sediul Primăriei Orașului.

Turnurile meșteșugarilor

Vechea cetate prevederea o serie de turnuri folosite de breselele de meșteșugari: Turnul Tăbăcarilor, Turnul cositorarilor, Turnul Aurarilor, Turnul Frângherilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul ţesătorilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor,  Turnul Lăcătușilor, Turnul Dogarilor, Turnul Fierarilor. Parte dintre acestea au fost demolate pentru a face loc altor clădiri folosite în prezent (Biserica Catolică, Palatul Administrativ) sau chiar pavaj pentru Cetate.

Arhitectura ecleziastică

Arhitectura ecleziastă a avut parte de o atenţie deosebită în Cetatea Sighișoara. Dovadă stă și înscrisul de pe vechea stemă: ”Nomen Domini turris fortissimo” (”Numele Domnului este cel mai mare turn”).

Dintre cele 9 biserici, capele și mănăstiri construite de-a lungul timpului, 3 au rămas în picioare: Biserica Mănăstirii, Biserica din Deal și Biserica zisă a ”leproșilor”.

Casele sighișorene

În cetate se păstrează aproximativ 160 de case cu cel puţin 300 de ani vechime, toate considerate monument istoric. Majoritatea au fost construite după marele incendiu din 1676.

O construcţie inedită este ”Scara Școlarilor” sau ”Scara Acoperită”. Aceasta era folosită de elevii care urmau cursurile liceului din cetate. A fost construită între 1660 – 1662, a avut inișial 300 de trepte, în 1842 a fost modificată și a rămas cu 178 de trepte. În forma actuală este o construcţie cu fundaţie de piatră, pereţi de lemn și acoperiș de șindrilă.

Piaţa Cetăţii

Un loc perfect de popas, la una dintre terasele la care veţi găsi preparate locale și tradiţionalii papanași. În trecut Piaţa Cetăţii era locul de judecare a proceselor și piaţă comericală. În piaţă era ”Stâlpul infamiei”, o coloană de piatră cu inele de fier și o tribună pe care se ţineau judecăţile. Majoritatea execuţiilor se săvârsiau pe Dealul Crucii, în afara orașului.

Sighișoara este o destinaţie la care revenim mereu cu drag și de care suntem convinși că vă veţi îndrăgosti și dumneavoastră, chiar de la prima vizită. Iar la final de zi vă așteptăm în restaurantul Valea Verde să ascultăm poveștile voastre, la gura focului, degustând un soi de vin local, poate chiar din Sighișoara!

Sursa poza: cetateasighisoara.com

Povestile Valea Verde » Ce putem vizita în apropiere de Cund