Descoperiți Transilvania pe bicicletă cu traseele de cicloturism

15 august 2023

Descoperiţi satul Cund și împrejurimile pe bicicletă! La următoarea vizită la Valea Verde, vă invităm cu drag la o experienţă unică de ciclism, spre unele dintre locurile secrete ale acestui colţ al Transilvaniei. Dacă nu aveţi bicicletă, puteţi închiria biciclete MTB de la noi. 

Vizitaţi biserici fortificate, producători locali de vin și fiţi un observator al faunei și urmăriţi animalele în sălbăticie.

În judeţul Mureș sunt documentate mai multe trasee pentru biciclete, cu plecare din Târgu Mureș, Biertan sau Sighișoara.

Unul dintre trasee este cel cu plecare din Criţ: Criţ – Mihai Viteazu – Saschiz – Vânători – Albești – Sighișoara. Distanţa parcursă este de 40 de km.

Criţ este o localitate din judeţul Mureș documentată prima dată în 1270. În această micuţă localitate vei putea admira vechi case săsești colorate și foarte bine întreţinute și biserica evanghelică, datată din 1814. Actuala biserică a fost construită pe locul vechii biserici, datată din 1270.

În Saschiz veţi găsi o superbă biserică fortificată inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Saschiz se mândrește  cu un turn cu ceas asemănător celui din Sighișoara și cu o cetate medievală ţărănească din secolul al XIV-lea. Mai multe despre micul sat Saschiz am scris aici.

Sighişoara (judeţul Mureş) este situată la 30 km de satul Cund. Cetatea Sighișoarei cunoscută ca cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania şi totodată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, înregistrată în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Despre Sighișoara am scris în acest articol.

Un alt traseu de cicloturism este cel cu plecare din Biertan: Biertan – Saroș pe Târnave – Sighișoara.

Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal, fiind atestată documentar în 1224. Cetatatea fortificată Biertan este inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În Cetate puteţi admira case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, faţade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Mai multe despre cetatea fortificată Biertan am scris aici

Unul dintre traseele cu plecare din Târgu Mureș merge spre Sângeorgiu de Mureș, Tofalău, Săcăreni, Călușeri, Pădureni, Gornești, Chinari și se întoarce la Târgu Mureș.

Punctul important de vizitat pe acest traseu este Rezervaţia Pădurea Mociar. Este o priveliște superbă și poate fi admirată pe drumul dinspre Reghin spre Sovata.

Târgu Mureș, situat la 43 de minute de Cund, este o destinaţie turistică în care  veţi dori să reveniţi. Aici puteţi vizita Cetatea din Târgu Mureș, care datează din secolul al XV-lea, superbul Palat Administrativ, construit în perioada 1905 – 1907, cu scopul de a găzdui Primăria orașului. 

Palatul Culturii din Târgu Mureș, carea datează din 1913, este una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Transilvania. Clădirea este împodobită la exterior cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii, toate specifice stilului Secession, ca variantă a Art Nouveau.

Piaţa centrală, Piaţa Trandafirilor, renumită datorită trandafirilor care împodobesc piaţa în ultimii zeci de ani, este locul în care se desfășura „Târgul de pe Mureș”. În Piaţa Trandafirilor se regăsesc și principalele simboluri arhitecturale ale orașului, care amintesc de vechiul târg din perioada medievală sau de orașul în plină dezvoltare din perioada dualismului.

Pentru călătoriile voastre cu bicicleta în Transilvania vă recomandăm să aveţi: cască, vestă reflectorizantă, mini trusă de scule, sursă de hidratare semnificativă (mai ales în zilele călduroase), cameră de rezervă pentru bicicletă și numărul nostru de telefon: 0371237117.

Iar la final de zi, vă așteptăm la Valea Verde cu o  „casă departe de casă”. Ne vedem în inima Transilvaniei!

Povestile Valea Verde » Descoperiți Transilvania pe bicicletă cu traseele de cicloturism