Caii sunt oglinda noastră & alte beneficii ale echitației

22 iulie 2022

Se spune că sunt oglinda noastră. Caii ne pot arăta foarte ușor în ce stare de spirit suntem într-un mod foarte transparent. Acesta este unul dintre motivele pentru care aceste animale superbe sunt incluse în programele de mentorship, terapie sau self awareness.

Caii au un mod unic de a ne citi sentimentele și de a ni le comunica

De exemplu, dacă suntem furioși sau supăraţi când interacţionăm cu un cal, acesta ne poate oglindi aceste emoţii afișând încăpăţânare și refuzând să preia comenzi sau chiar să se miște. De asemenea, sentimentele noastre de anxietate îi pot provoca unui cal stări de nervozitate. Practicile de a observare a reacţiilor unui cal pot duce la o mai bună conștientizarea de sine și ne pot ajuta să ne vedem mai onest.

Dezvoltarea unei astfel de relaţii cu un cal (în care ne permitem să fim vulnerabili și să primim un feedback nefiltrat) ne poate ajuta să ne înţelegem tiparele comportamentale și să fim conștienţi de modul în care interacţionăm cu ceilalţi. Prin activităţi simple ca îngrijirea, ţesălarea sau călărirea unui cal, putem învăţa să avem o abordare conștientă și pozitivă în relaţiile noastre sociale.

Caii sunt animale mari, impunătoare, iar dacă ne dorim ca ei să reacţioneze docil la stimulii și cerinţele noastre, trebuie să construim o relaţie de încredere și respect cu ei. Ei nu vor face ce le spunem doar pentru că le dăm această comandă. 

Această particularitate este des folosită în programele de terapie asistate de cai și în programele de mentorship. Participanţii învaţă cum să construiască relaţii de încredere, cum să se impună într-un mod pașnic și ce anume trebuie să schimbe la ei înșiși pentru a ajunge la acel nivel de încredere căutat. 

Un program de cunoaștere personală asistat de cai ne poate ajuta să ne îmbunătăţim relaţia de încredere (în noi și în ceilalţi), abilităţile de comunicare, relaţiile sociale, să ne acceptăm așa cum suntem, să ne controlăm și să fim mai conectaţi spiritual.

De la cai învăţăm destul de repede să fim mai răbdători, calmi, să ne reglăm autocontrolul și să găsim soluţii la eventualele probleme de comunicare

Devenim mai conștienţi de responsabilitatea acţiunilor noastre și de efectele lor asupra celor din jur. După cum spuneam la începutul acestui articol, caii vor deveni imediat oglinda noastră, iar din reacţiile lor ne putem da seama imedat în ce stare suntem. Suntem echilibraţi sau nervoși?

Un alt aspect foarte interesant in ce-i privește pe prietenii noștri cabalini este faptul că ei sunt animale sociale și de turmă. Caii își aleg liderii, cei pe care îi urmează. Aceeași relaţie este transferată și către călăreţ. Calul va răspunde la comenzile călăreţului și îl va urma doar dacă are încredere că deciziile luate de călăreţ nu-l vor afecta.

Caii ne învaţă foarte ușor și să fim încrezători și să avem o stimă crescută de sine. Să poţi comunica și manevra un animal atât de puternic este un motiv de mândrie.

Te invităm la Valea Verde să participi la programul “Descoperă-te cu ajutorul unui cal” alături de Justine, un psihomoterapeut calificat specializat în programele asistatate de cai, în care caii vor purta oglinda în care “eul” tău se va reflecta, te vor ajuta să te cunoaștem mai bine și te vor conduce către tine. Ești pregătit să te descoperi?

Va fi o ocazie bună să-i cunoști pe blânzii noștri prieteni cabalini: Chocolate, Artana, Fee, Afra, Romulus, Rajka si Simon!

Povestile Valea Verde » Caii sunt oglinda noastră & alte beneficii ale echitației