Sauna: de câte tipuri este, ce beneficii aduce, dar și ce contraindicații există

21 martie 2024

Există nenumărate activităţi care aduc atât relaxare, cât și beneficii pentru minte și corp în același timp. Una dintre ele este și sauna, o activitate cu vechime ce implică expunerea corpului la căldură uscată sau umedă.

Dacă ţi-ai propus o ieșire de weekend la saună și îţi dorești să descoperi ce înseamnă cu adevărat procedura, ce beneficii reale aduce, dar și ce contraindicaţii există, descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi pentru a te bucura din plin de această experienţă.

Semnificaţia saunei

Sauna este o practică veche, care datează de milenii și care aduce beneficii reale pentru organism. Este o încăpere de mici dimensiuni, construită în funcţie de tipul saunei – umedă sau uscată. În zona nordică, mai exact în Finlanda, este o activitate renumită, pe care persoanele o văd ca o evadare și un bun prilej pentru relaxarea corpului și minţii.

Pe timpuri, saunele arătau sub forma unor gropi săpate în pământ, cu utilizare atât pentru relaxare, băi, cât și pentru ceremonii religioase. Astăzi, conceptul de saună s-a transformat și modernizat, pentru că există diferite tipuri, cu beneficii pentru întreg organismul.

Tipuri de saună

Înainte de toate, este important să știi că există mai multe tipuri de saună, în funcţie de utilizare. Astfel, când pornești în aventura relaxării de weekend, în cuplu sau singur, ai posibilitatea de a alege în ce fel îţi dorești să te răsfeţi cu acest „tratament”. Ai de ales între următoarele opţiuni:

Sauna uscată

Sauna tradiţională sau în stil finlandez, cum mai este numită, are temperaturi ce pot ajunge până la 120 de grade Celsius, iar umiditatea variază între 5 și 30%. Expunerea în saunele uscate implică sesiuni între 5 și 20 de minute, iar încăperile unde se efectuează sunt întotdeauna din lemn. În tot acest proces se creează o senzaţie de căldură abundentă, care favorizează transpiraţia. Acest tip de saună este destinat grupurilor, familiei sau cuplurilor.

Sauna umedă

În ceea ce privește sauna umedă (cunoscută și ca baie turcească sau hammam), încăperile sunt construite din ceramică sau mozaic, iar temperaturile din sauna umedă sunt cuprinse între 40 și 50 de grade Celsius. Nivelul de umiditate poate să ajungă până la 50%, iar o ședinţă într-o saună umedă este favorabilă pentru o transpiraţie eficientă, mai ales pentru persoanele care nu tolerează temperaturile ridicate.

Sauna cu infraroșu

Sauna cu infraroșu reprezintă un element modern în spectrul tratamentelor de saună. În cadrul unei ședinţe, este accelerat procesul de transpiraţie, datorită razelor cu infraroșu care pătrund adânc în piele. Temperaturile variază între 45 și 60 de grade Celsius, fiind recomandate persoanelor care nu tolerează căldura, fiindcă razele cu infraroșu nu încălzesc încăperea, ci doar corpul. Tot aceste saune folosesc emiţători cu infraroșu, fără apă sau umiditate suplimentare.

Sauna cu sare

Această saună este recomandată persoanelor cu probleme respiratorii, fiind caracterizată de multă umiditate în aer care generează ioni negativi. Din acest motiv, saunele cu sare sunt realizate din materiale rezistente la mucegai. Pentru a se atinge nivelul de sare dorit, pereţii saunei sunt placaţi cu cărămidă din sare.

👉 O altă idee prin care te poţi bucura de multă relaxare e o excursie în inima Transilvaniei. Descoperă casele traditionale din Transilvania și trăiește câteva zile încărcate de istorie și liniște.

weekend-in-cuplu-la-sauna

Beneficiile saunei

Bineînţeles, există reale beneficii pe care organismul, dar și starea ta de spirit, le poate simţi după o ședinţă la saună. Indiferent de tipul saunei, uscată sau umedă, vei simţi beneficiile chiar și după o singură sesiune, ceea ce înseamnă că nu este doar o relaxare de weekend.

Beneficiile saunei sunt următoarele:

  • reduce stresul și stările de anxietate – căldura din saună îţi ajută corpul să se relaxeze, prin eliberarea de endorfine;
  • îmbunătăţirea circulaţiei sângelui – în timpul petrecut în saună, ritmul cardiac crește, iar vasele de sânge se dilată, ceea ce înseamnă o creștere a fluxului de sânge;
  • stimulează colagenul – căldura utilizată în saună crește producţia de colagen, cu efecte asupra aspectului pielii;
  • senzaţia de relaxare – după o săptămână grea, o singură ședinţă la saună, alături de partenerul de viaţă sau singur, vine cu beneficii asupra detensionării mușchilor;
  • eliminarea toxinelor – odată ce transpiri mai mult decât în mod obișnuit, elimini și toxinele din organism;
  • dilatarea căilor respiratorii – tratamentele la saună sunt potrivite persoanelor cu probleme respiratorii;
  • întărește sistemul imunitar – o ședinţă la saună îţi ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor;
  • eficienţă împotriva bolilor cardiovasculare – indiferent de tipul saunei, ședinţele regulate la saună scad riscul bolilor cardiovasculare.

👉 Cum ar suna o ședinţă de saună în cuplu, undeva în apropiere de frumuseţea naturii? Descoperă ce inseamna o experienta de spa privata și bucură-te de o vacanţă pe măsura așteptărilor.

Când este recomandată sauna și cum te pregătești

După cum ai observat, de efectele saunei se bucură întreg organismul, începând cu relaxarea acestuia și până la protejarea lui. Nu există recomandări standard pentru a programa o ședinţă la saună, pentru că în general nevoia este de relaxare. Însă, când anumite simptome îţi dau un semnal de alarmă, le poţi trata printr-o ședinţă la saună. Printre ele se numără:

  • perioadele încărcate cu multă muncă și stres, care se traduc în oboseală fizică și psihică constantă;
  • durerile musculare și de spate după ore lungi petrecute la birou;
  • efortul fizic după anumite activităţi care îţi afectează starea generală de bine;
  • imunitatea scăzută și răcelile ușoare frecvente;
  • în timpul unei diete de slăbire, pentru că sauna elimină excesul de apă (însă nu poate fi considerat un tratament pe termen lung).

Pregătirea înainte de saună

Pentru a te bucura de beneficiile pe care le oferă sauna, fie ea uscată sau umedă, e important să te pregătești înainte acasă. Nu este un proces care implică un ritual strict, ci doar câteva reguli care te ajută să vezi rezultate imediate, cum ar fi:

  • evitarea băuturilor cu un aport caloric mare și a alcoolului;
  • nu este indicat să intri cu bijuterii, lentile de contact sau orice obiect metalic;
  • înainte de a intra în saună, este important să faci un duș, iar după, să îţi usuci complet pielea, fără a aplica loţiuni sau creme hidratante;
  • în saună nu este recomandat să intri în costum de baie, ci doar acoperit de un prosop sau cearceaf din bumbac.

Dacă în timpul terapiei ai stări de ameţeală sau o senzaţie de rău, cel mai bine îţi asculţi corpul și părăsești sauna. De asemenea, după ce ai ieșit din saună, permite-i corpului să revină la temperatura obișnuită treptat, fără șocuri. Nu uita că hidratarea este importantă după fiecare ședinţă, așa că bea cel puţin două pahare de apă.

cuplu-sauna-uscata

Contraindicaţii saună

Pe lângă beneficiile saunei uscate sau celei umede, trebuie să știi că există și contraindicaţii. Este bine să le cunoști, dar în același timp să îţi cunoști și starea de sănătate, pentru a nu transforma o ședinţă de relaxare într-una de griji.

Prin urmare, sauna nu este indicată în următoarele situaţii:

  • ești o persoană cardiacă – știi că ai anumite afecţiuni ale inimii, insuficienţă cardiacă, sau alte boli ale inimii severe;
  • dezvolţi afecţiuni cutanate severe, cum ar fi eczemele sau psoriazisul;
  • urmezi o reţetă cu medicamente care afectează posibilitatea organismului de a regla temperatura;
  • suferi de hipertensiune arterială;
  • femeilor însărcinate.

Bineînţeles, există și modalităţi, chiar și în situaţiile prezentate, când se poate programa o terapie la saună. Însă este necesară o discuţie cu medicul specialist, pentru a înlătura grijile și pentru a te bucura de beneficiile saunei.

👉 O pauză de la realitatea cotidiană este mereu binevenită. Dacă îţi dorești să planifici câteva zile departe de zgomot, încearcă să experimentezi zile de slow living prin ofertele pe care le punem la dispoziţie.

Cât timp se stă în saună?

Poate una dintre cele mai frecvente întrebări, după ce au fost cunoscute beneficiile saunei uscate sau umede, este cât se stă în saună sau de câte ori e bine să faci saună pe săptămână.

Timpul petrecut în saună este unul scurt și niciodată mai mult de 20 de minute. De regulă, dacă ești la prima ședinţă, este indicat ca timpul alocat ședinţei să nu fie mai mult de 10 sau 15 minute, astfel încât să îţi pregătești corpul pentru căldura simţită.

În ceea ce privește frecvenţa ședinţelor, nu este un interval limită impus, ci doar grija pe care trebuie să o acorzi corpului, pentru că modul în care percepe temperaturile ridicate este diferit de la persoană la persoană.

Care este tipul de saună recomandat?

Sauna umedă sau uscată? Care dintre ele este cea mai bună, cu beneficii imediate pentru organism? La aceste întrebări nu există un răspuns sigur și exact, pentru că amândouă vin cu beneficii pentru tine. Depinde de preferinţe sau obiective, pentru a face alegere potrivită.

Sauna uscată eliberează presiunea din organism, îmbunătăţește respiraţia, combate stresul și oboseala, îmbunătăţește aspectul pielii și circulaţia sanguină. În schimb, sauna umedă îmbunătăţește imunitatea, deschide porii, ajută în eliminarea toxinelor și, în același timp, îţi face pielea catifelată.

Dacă amintim de sauna cu infraroșu, beneficiile se observă la îmbunătăţirea sistemului imunitar, circulaţiei sanguine, dar și la eliminarea toxinelor. Pe de altă parte, sauna cu sare se potrivește persoanelor cu probleme respiratorii, care au alergii sau sinuzită.

Așa cum ai observat, sauna este într-adevăr un moment de relaxare pe care îl meriţi la final de săptămână sau oricând are corpul nevoie. În aceeași măsură, este și o activitate de cuplu, care vine cu avantaje în menţinerea unei relaţii sănătoase, prin beneficiile individuale ce ţin de starea de bine și de spirit. Prin urmare, investește timp într-o ședinţă la saună ori de câte ori ai ocazia.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.
Povestile Valea Verde » Sauna: de câte tipuri este, ce beneficii aduce, dar și ce contraindicații există