Oktoberfest – experiența bavareză, în Transilvania

29 octombrie 2021

Începând cu acest an, vom dedica luna octombrie festivalului bavarez Oktoberfest. Ne dorim să aducem atmosfera celebrului eveniment nemţesc în Transilvania. Pentru asta am pregătit un program încărcat cu bunch-uri, seri tematice, degustări de băuturi și concerte. Iar în tot acest timp berea va fi elementul principal în jurul căruia se vor desfășura zilele Oktoberfest. 

Dacă pentru Valea Verde Retreat este primul an în care este gazda Oktoberfest, festivalul are o istorie de peste 200 de ani. Am fost și noi curioși să vedem de unde a pornit evenimentul care acum atrage milioane de vizitatori și în timpul căruia, conform statisticilor, se consumă 30% din producţia anuală de bere din regiunea München.

O scurtă incursiune în istoria Oktoberfest

Oktoberfest datează din 12 octombrie 1810, când prinţul moștenitor Ludovic I al Bavariei și prinţesa Therese von Hildburghausen își serbau aniversarea căsătoriei. Prima ediţie a festivalului avea să fie o cursă de cai, pe care prinţesa a numit-o simplu Oktoberfest. În cazul acestei prime ediţii este lesne de înţeles că locuitorii Münchenului au sărbătorit separat, în centrul orașului, acolo servindu-se  diferite băuturi, printre care și sortimente locale de bere.

În următorul an autorităţile locale au decis să reorganizeze festivalul, sub patronatul Asociaţiei de Agricultură Bavareză. În următorii ani, Oktoberfest va intra sub egida diverselor firme private sau a edililor locali care au găsit o ocazie bună să-și crească popularitatea în rândul votanţilor.

Festivalul a luat amploare an de an și numărul mare de expozanţi și de participanţi a atras după sine și modificări organizatorice. De la servitul direct din căruţă, cum era obiceiul la începuturile Oktoberfestului, la câteva standuri, sau chiar căsuţe din lemn, spre 1820. Fiecare căsuţă reprezenta o firmă producătoare de bere. Iar spre sfârșitul secolului căsuţele au fost înlocuite de corturi, care aveau o capacitate mai mare de servire.

La primele ediţii, defilarea căruţelor reprezentante pentru fiecare firmă producătoare de bere din München dădea startul festivalului Oktoberfest. Defilarea începea din centrul orașului, spre Theresienwiese, locul de desfășurare al evenimentului. Defilarea era bivalentă, parte pentru a face cunoscut în tot orașul evenimentul și parte pentru că berea era produsă în centrul orașului și aveau nevoie să transporte butoaiele către marginea orașului, pe pajiștea Theresei.

Primul bec a fost aprins în 1880 iar prima halbă de bere din sticlă a fost introdusă la ediţia din 1892. Și acum acesta este cel mai dorit suvenir, la fiecare ediţie sunt recuperate câteva sute de mii de halbe de la vizitatorii care încearcă să le sustragă.

Oktoberfest în Transilvania

Pe parcursul lunii octombrie, ne vom întâmpina oaspeţii cu un program special: evenimente pentru companii, concerte, brunchuri, seri tematice și degustări de băuturi și preparate bavareze. Îţi propunem să trăiești experienţa Oktoberfest în Transilvania, în mijlocul naturii.

Activităţi la Valea Verde Retreat

Iar pe timpul șederii la noi te vor îndemna să îmbrăţișezi turismul blând (“slow living”) și prietenos. Îţi poţi rezerva un week-end pentru vânătoarea de trufe, activitatea noastră preferată pe perioada ultimelor luni din an. 

Sau poţi oricând să te afunzi în ciubăr în timp ce admiri amurgul care colorează dealurile transilvănene. Pentru un plus de relaxare am creat cabana SPA în care vei găsi o saună uscată, o zonă de recreere în interiorul cabanei de lemn și un ciubăr poziţionat pe o platformă în faţa cabanei.

Pentru o experienţă autentică, îţi propunem o sesiune de călărie (asistată). Suntem mândri proprietari a 4 exemplare superbe de cai blânzi și isteţi. Pentru începători oferim cursuri de călărie (one-to-one sau grupuri de până la 4 persoane).

Cazare la Valea Verde Retreat

Familia noastră a petrecut mulţi ani renovând cele mai frumoase case pe care Transilvania le ascundea, case cărora le-am redat farmecul tipic al locului, dar și confortul zilelor noastre. Le găsiţi pe toate în Cund, România, la Valea Verde Retreat, unde au primit o nouă viaţă. Astăzi, oaspeţii noștri se pot bucura de patru apartamente confortabile în clădirea principală, lângă Restaurant, fiecare cu intrare separată și câte o terasă spaţioasă. Cei care doresc să intre mai profund în viaţa rurală, vor fi fermecaţi de camerele noastre duble sau de casele renovate din sat (situate la aproximativ 300-400 m distanţă de Restaurantul Valea Verde).

În luna octombrie te așteptăm cu o halbă de bere, un covrig bavarez și cu muzică specifică festivalului, să ne bucurăm de Oktoberfest în Transilvania.

Povestile Valea Verde » Oktoberfest – experiența bavareză, în Transilvania