Moștenirea săsească – rețete folosite și azi

11 octombrie 2022

Satul Cund poartă moștenirea săsească (populație de origine germană) în arhitectura caselor, în cele câteva tradiții care au fost păstrate până în prezent și, spre deliciul nostru, în rețele de mâncăruri și deserturi din care ne inspirăm și noi în prepararea meniului zilnic.

Miri din Ghinda/Windau,Bistrita-Nasaud
(poză preluată de pe poveștisăsești.tumblr.com)

De la turta dulce (Lebkuchen), pregătită înainte de Crăciun, la handklich, ciorbă cu găluşte de ficat, conopida săseacă gratinată sau placinte traditionale (lichiu sau hencles / Hanklich / Henklesch), toate sunt de încercat și de luat acasă.

Am adunat pentru voi câteva rețete pe care le puteți încerca în zilele în care vi se face dor de satul Cund și de Transilvania!

Conopidă săsească gratinată

Avem nevoie de o conopidă de ½ kg, un cubuleț de unt, două cepe, doi căţei de usturoi, şunculiţă tăiată in felii subţiri (500 g), 200 g smăntănă, 2 ouă, 100 g caşcaval ras, sare și piper.

Spălăm conopida, îi desfachem buchețelele și o fierbem 8-10 minute în apă cu sare. După ce a fiert, scoatem conopida și o lăsăm câteva minute la scurs, după care o așezăm într-un vas termorezistent, uns cu unt. Cât timp conopida se odihnește în vasul cu unt, curățăm cepele şi usturoiul, îi tocăm mărunt și îi călim în unt sau ulei. După ce vor căpăta un aspect sticlos, punem alături, în aceeași tigaie, și şunculiţa. După ce am călit puțin și șunculița, punem tot conținutul din tigaie peste conopida odihnită. Punem sare și piper după gust. Separat, amestecăm smăntăna cu cele două ouă şi caşcavalul. Le turnăm și pe ele peste conopidă și dăm apoi vasul la cuptor (20-25 minute) până ce conopida capătă o culoare aurie, atunci conopida va fi gata.

Varză dulce cu sos de roşii şi carne

Avem nevoie de o varză dulce mare, căteva roşii foarte bine coapte, 700 g carne de porc (ceafă sau pulpă), două linguri de ulei, o linguriţă de pastă de tomate.

Pregătim carnea și o porționăm, punem ulei sau untură pe fundul cratiței (dacă nu avem tuci) și rumenim bine carnea. După ce s-a rumenit, adăugăm 250 ml de apă, acoperim cratița cu un capac și lăsăm carnea să fiarbă înăbuşit. Curățăm varza, o spălăm, o tăiem în sferturi și o tocăm fâșii sau fideluțe. Peste varza tăiată presărăm sare și o masăm bine, până se înmoaie, după care o turnăm peste carnea care fierbe. Peste varza din cratiță punem și roșiile tăiate felii, pasta de toame amestecată cu puțină apă și, după gust, boia de ardei iute sau dulce. Punem la loc capacul și lăsăm toate ingredientele să se cunoască și să fiarbă la foc potrivit. Mai amestecăm din când în când, iar după aproape o oră stingem focul. Varza este pregătită pentru servire!

Rețeta tradițională din cartea Marthei Leiss, Siebenbürgisches Kochbuch, Schiller Verlag, Bonn und Hermannstadt, 2011, p.416. (preluată de pe gastroart.ro)

Hencles săsesc cu smântână și unt (Hanklich) 

Pentru aluat punem pe listă 2 plicuri de drojdie uscată (sau 1 cub de drojdie proaspătă), 700 g făină, 100 g zahăr, 2 ouă, 250 ml lapte, 50 ml ulei, sare, esență de lămâie.

Iar pentru cremă: 10 gălbenușuri de ouă, 500 gr smântână dulce, grasă, esență de vanilie sau zahăr vanilat.

Începem cu drojdia pe care o dizolvăm în lapte, îi punem puțină sare și zahăr deasupra și o lăsăm să se pregătească de prăjitură pentru 30 de minute.

După ce trec cele 30 de minute, amestecăm făina cu restul de zahăr, adăugăm drojdia și laptele, punem uleiul și esența de lămâie. Frământăm bine făina cu restul ingredientelor până aluatul trece testul degețelelor: este suficient de elastic și nu de mai prinde de mâini. Lăsăm aluatul să doarmă o oră, timp în care preparăm crema. Vom bate gălbenușurile spumă, vom adăugat apoi zahărul vanilat și smântâna și le amestecăm bine.

Revenim la aluat pe care îl intindem în foi subțiri, îl împăturim și-l întindem la loc de câteva ori. Aluatul nostru ar trebui să fie foarte pufos și arătos. Suntem gata să asamblăm prăjitura: vom pune aluatul în tavă (pe care-l vom înțepa din loc în loc), iar peste aluat vom întinde crema cu ouăle bătute. Dăm tava la cuptor și o lăsăm în jur de 30 de minute să se coacă (setăm cuptorul la 200 de grade). Tradițional, prîjitura se servește caldă cu praf de zahăr vanilat deasupra și cu nuci sau stafide, după gust.

Te așteptăm în inima Transilvaniei, la Valea Verde Retreat, cu masa pusă și casele săsești pregătite de hodină și vacanță.

Povestile Valea Verde » Moștenirea săsească – rețete folosite și azi