Drumul fortificațiilor pornind de la Valea Verde (II)

25 octombrie 2022

Zilele plăcute de toamnă ne inspiră să pornim la plimbare, iar în Transilvania vom găsi mereu noi și noi trasee și obiective pe care să le includem în lista de favorite. Unul dintre aceste trasee poate porni chiar de la Valea Verde, din satul Cund, județul Mureș.

Drumul fortificațiilor include localități ca Mureș, Moșna, Dumbrăveni și Bazna. Să pornim la drum, după un mic dejun delicios servit la Valea Verde!

Traseul nostru pornește din Dumbrăveni, situat la 10 km de Valea Verde Retreat. Dumbrăveni este atestat documentar din 1332 sub denumirea de Ebes. Localitatea Dumbrăveni se mândrește cu o serie de monumente pe care le puteți admira în cadrul acestui traseu. Castelul Apaffy a fost construit în secolul al XVI-lea de către familia Apaffy, iar azi găzduiește un muzeu dedicat armenilor din Transilvania. Tot în Dumbrăvei veți găsi Biserica Armeano-Catolică, construită în secolul al XVIII-lea. Clădirea este construită în stil baroc, împodobită cu decorațiuni și statui semnate de Simon Hoffmayer, unul din importanții sculptori transilvăneni ai secolului XVIII.

Traseul nostru continuă spre Dârlos, localitate situată la 15 km de Dumbrăveni, la 4 km de Mediaș și la 25 km de Valea Verde Retreat. În Dârlos putem vizita Biserica Evanghelică, o lucrare ridicată în prima parte a secolului al XV-lea. Biserica este construită în stil gotic târzu, cu o singură navă și fără turn. Remarcabile sunt ancadramentele ferestrelor, bogat dantelate și fragmentele de pictură murală de pe fațadele corului: scene din patimile lui Isus și Sf.Cristofor, de mari dimensiuni (sec.XVI, înainte de 1544).

Bazna, următoarea noastră oprire, situată la 18 km de Dârlos, este un binecunoscut centru balnear.Obiectivele turistice din această localitate includ o frumoasă Biserică evanghelică-luterană, construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea și o cetate fortificată țărănească cu biserica în incintă, datând din secolul al XV-lea.

Boian, situată la 5 km de Bazna, face parte din comuna Bazna și a fost atestată documentar în anul 1309. Satul este foarte pitoresc, asemănător cu frumosul nostru sat, Cund. Aici veți putea admira Biserica fortificată luterană, construită în 1404 și fortificată 100 de ani mai târziu, în 1506. 

Pornim spre Mediaș, situată la 20 de km de Boian, unde ne putem bucura de câteva ore de relaxare în aer liber. Centrul istoric al orașului Mediaș apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Printre obiectivele turistice, putem menționa Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588) Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Complexul Arhitectural Franciscan include biserica și mănăstirea franciscană, care , în jurul anului 1444 , au fost construite de ordinul franciscan. Complexul adăpostește exponate de mare valoare: tezaurul de la Șeica Mică, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramică populară. Un alt obiectiv important din Mediaș este Biserica fortificată Sfânta Margareta, care deține un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indică fazele lunii. Această biserică este importantă și pentru că aici a fost închis domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matia Corvinul. Tot aici principele transilvănean Ștefan Báthory a fost ales în funcția de rege al Poloniei.

Din Mediaș ne putem continua traseul pe drumul fortiicațiilor, traseu despre care vor scrie în articolul următor.

Traseu Drumul Fortificațiilor: Dumbrăveni – Dârlos – Blăjel – Bazna – Boian – Mediaș – Cund, Valea Verde.

Povestile Valea Verde » Drumul fortificațiilor pornind de la Valea Verde (II)