Iubim trufele și ne plac foarte mult reţetele în care le putem include. Încă de la micul dejun te vom răsfăţa cu preparare care includ aceste comori transilvănene.
În ultimii 10 ani, ne-am însoţit oaspeţii la vânătoarea de trufe în pădurile din preajma satului Cund.
Dar, pe cât de talentaţi sunt câinii noștri care ne ajută la vânătoare, pe atât de greu de găsit sunt aceste ciuperci. Căci, da, trufele sunt niște ciuperci subterane, care apar în urma unui proces natural de simbioză, numit micoriză, între rădăcinile copacului gazdă și miceliul unor ciuperci. În urma acestei simbioze ciuperca nou apărută împrumută de la arbore culoarea, mirosul, gustul și parte din vitamine. Trufele se formează în jurul anumitor specii de arbori: alun, pin, carpen, plop, stejar sau fag, la o adâncime de 5-40 cm. De aceea, trufele pot fi găsite doar cu ajutorul câinilor special antrenaţi, cum sunt cei doi companioni alături de care mergem la vânătoare cu oaspeţii noștri!
Trufele cresc în diferite forme și culori. Ele pot avea forma unui tubercul de cartof, în formă rotundă sau ovoidă. Iar învelișul superior poate fi de culoare închisă, neagră-albastruie, neagră-brunie, violacee sau albă. Trufele variază între 4-12 cm diametral și o greutate de 100-200 de grame (au fost găsite de trufe de până la 1 kg).
Care sunt principalele specii de trufe găsite în zona noastră?
Trufa neagră de vară (Tuber Aestivum Vittadini) este cunoscută și sub denumirea scurtă de trufă de vară sau trufă văratică. Acestea apar la începutul verii și se poate recolta de la începutul lunii iulie până în septembrie. Este cea mai răspândită varietate, fiind întâlnită în toată Europa Centrală, în Marea Britanie, iar în România este întâlnită în zona centrală și în Ardeal.
Trufa de vară are un miros și un gust foarte subtil și se găsește aproape, la suprafaţa pământului din pădure. Interiorul este aproape alb, cu marmorare slabă, iar valoarea gastronomică se datorează aromei sale subtile, deși o pastă frumoasă cu trufe de vară poate fi un deliciu minunat într-o zi fierbinte de vară.
Trufa Burgundia (Tuber Uncinatum) este o varietate a trufei de vară, pe care o putem găsi în a doua parte a anului, între septembrie și ianuarie (uneori chiar până în martie). În funcţie de vreme, această trufă se retrage mai adânc în sol cu cât se face mai frig și se află în punctul culminant de la mijlocul lunii octombrie până la mijlocul lunii noiembrie. Interiorul său are un interior negru marmorat fin, dar pielea are o senzaţie aspră asemănătoare cu cea a trufei de vară! Mirosul acestei trufe este foarte aromatic, iar gustul amintește de nuci sau alune, fiind foarte delicat și distinct.
Trufa Périgord (Tuber Melanosporum) începe să se formeze la începutul anului, primăvara, dar poate fi culeasă doar la sfârșitul toamnei, până în ianuarie. Trufa Périgord are un exterior de culoare închisă, neagră-albăstruie, brun-violaceu-negricioasă până negru-brună. Mirosul unei astfel de trufe este foarte aromat, pământiu, asemănător, uneori, cu o căpșună sau cu fructe uscate, gustul fiind foarte intens și extrem de savuros.
Trufa de iarnă (Tuber Brumale), denumită și trufa neagră de iarnă, trufa de toamnă sau trufa brumală, este găsită din abundenţă în Transilvania între lunile noiembrie – martie, cu preponderenţă în decembrie – ianuarie. Spre deosebire de celelalte soiuri, această trufă crește în diametru până la 2-3 cm (în cazuri rare până la 10 cm). Coloritul este brun-negricios, aproape negru, dar poate purta și nuanţe de albăstrui închis. Mirosul acestei trufe aduce aminte de nucșoară sau mosc, iar gustul este foarte intens și savuros.
Am pregătit o varietate de experienţe pentru oaspeţii noștri, toate legate de trufe. De la scurte sesiuni de vânătoare de trufe ghidată, la un week-end dedicat aurului negru al Transilvaniei.
Te așteptăm la Valea Verde să găsim împreună cele mai bune trufe și să ne bucurăm de preparate delicioase, pe bază de trufe!